پرستار پيشتاز خدمت در عرصه سلامت
توده های متعددی که زیر پوست جمع می شوند، لیپوم (LIPOMA) نام دارند. لیپوم، غده های خوش خیم بافت چربی است و بیشتر در بافت های نرم بدن دیده می شود.
لمس تودههای چربی در زیر پوست
لیپوم ها، توده های خوش خیمی هستند که از تجمع سلول های چربی به وجود می آیند. این توده ها معمولا در بافت های زیر پوستی به وجود می آیند.
لیپوم یا لیپوما را غده چربی یا کیست چربی نیز می گویند.
لیپوم قابل لمس و نرم و به طور معمول متورم است.
بیشتر اوقات، لیپوم خیلی بزرگ نیست و قطر آن در حد چند سانتی متر است.
کیستها اغلب بدون درد میباشند، ولی اگر همین کیستها بزرگ شوند و روی یک ریشه عصبی که در زیر توده قرار دارد فشار بیاورند، دردناک میشود.
کیستهای ناحیه سر، صورت، گردن و نواحی اطراف گوش اغلب در افراد با پوست چرب و سابقه آکنه دیده میشوند و در برخی خانوادهها بیشتر وجود دارند.
همچنین در مردان دو برابر خانمها ایجاد میشوند و در بچگی نادرند.
به هیچوجه به تودههایی که در پوست دارید دست نزنید و آنها را فشار ندهید
نوع عروقی لیپوم شامل بافت چربی همراه با عروق و عضلات صاف است.
در نوع مادرزادی لیپوم که نادر است، غده همراه با رشد کودک رشد می کند و بزرگ می شود.
لیپوما نیازی به درمان ندارد، مگر این که دردناک و متحرک شود و یا اندازه آن مشکل به وجود آورد. در این گونه موارد در ابتدا باید برای تشخیص بدخیم بودن توده، نمونه برداری انجام شود.
نوع بدخیم این توده ها «لیپوسارکوما» نام دارد. «سارکوما» نام عمومی برای سرطان های نسج نرم است.
منظور از سرطان های نسج نرم، بروز سرطان در مجموعه ای از سلول ها و بافت ها مانند عضلات، نسج چربی، بافت های همبند، عضلات صاف و غیر ارادی دیواره های دستگاه گوارش و غیره است که در سراسر بدن وجود دارد.
اگر این سرطان در نسج چربی پیدا شود، به آن لیپوسارکوما و اگر در نسج عضلانی باشد به آن لیومیوسارکوما می گویند.
غده چربی
بعضی کیستهایی که در سر ایجاد میشوند، معمولا ژنتیکی هستند و بیشتر در خانمها شیوع دارند که مو روی آن میریزد.
همچنین تعداد آنها ممکن است از یک عدد بیشتر باشد، اما معمولا بدون درد و بدون مجرا به سطح پوست هستند و معمولا التهاب و قرمزی پیدا نمیکنند.
در این نوع کیست، بیمار بیشتر به علت کم شدن مو در آن ناحیه و احساس ناراحتی هنگام شانه کردن موها مراجعه میکند.
برخی از این کیستها ممکن است در خانمهای بالای 60 سال به تعداد زیاد در کنار هم ایجاد گردند که بهتر است هرچه زودتر برداشته شوند؛ چون احتمال بدخیمی دارند.
تودههایی که در ناحیه اندامها و سینه و شکم به وجود میآیند، اغلب متحرک نیستند و بدون درد میباشند و معمولا نیاز به درمان ندارند، مگر آنکه دردناک شده یا از نظر ظاهری برای بیمار ناخوشایند باشند.
روش درمان کیستها، جراحی و برداشتن آنها توسط پزشک متخصص است و حتما باید جهت پاتولوژی فرستاده شوند.
اگر کیستها دچار التهاب شده و قرمز و دردناک شوند، بیمار حتما باید به پزشک مراجعه کند تا با مصرف آنتیبیوتیک و تخلیه کیست از انتشار عفونت جلوگیری به عمل آید.
از روش های لیپوساکشن و لیزر لیپولیز هم می توان برای برطرف کردن این غده ها استفاده کرد، ولی احتمال برگشت پذیری غده ها در این روش ها وجود دارد
اگر فرد مبتلا به موقع به پزشک مراجعه کند و بیماری او تشخیص داده شود قابل درمان است، زیرا این توده را به راحتی می توان با جراحی خارج کرد.
ضمن این که باید توجه داشت خروج این غده ها بسیار آسان و در زمان کوتاهی انجام پذیر است.
از روش های لیپوساکشن و لیزر لیپولیز هم می توان برای برطرف کردن این غده ها استفاده کرد که این روش ها نیازی به برش ندارند، ولی احتمال برگشت پذیری غده ها در این روش ها وجود دارد.
مناسب ترین روش برای درمان، جراحی است که با بی حسی موضعی انجام می شود. جراحی در موارد درد یا حساسیت، التهاب یا عفونت، وجود ترشحات در توده و یا چسبندگی به اطراف و افزایش اندازه توده انجام می شود.
بعضی اوقات این توده ها در مکان های حساس مثل مفاصل، بین عضلات و... قرار می گیرد که باید حتی بدون در نظر گرفتن موارد گفته شده، اقدام به جراحی کرد.
در مواردی که فرد دچار سکته قلبی میشود ، درد ۲۰ دقیقه طول میکشد و گستره درد ممکن است به صورت سنگینی یا خنجری یا احساس فشردگی در قفسه سینه خود را نشان دهد.
علائم سکته قلبی
یکی از علائم سکته قلبی شروع درد قفسه سینه است که این درد قفسه سینه میتواند متنوع باشد و گاه به شکل درد زیر جناق سینه یا ریشه گردن و دستها بویژه دست چپ و گاهی همزمان در هر دو دست و کتف و شانه بروز میکند.
در مواردی که فرد دچار سکته قلبی میشود ، درد ۲۰ دقیقه طول میکشد و گستره درد ممکن است به صورت سنگینی یا خنجری یا احساس فشردگی در قفسه سینه خود را نشان دهد.
این دردها معمولا با سایر علائمی همچون تعریق شدید و احساس سردی در تمام نقاط بدن که ناشی از تحریک قوه سمپاتیک است ، همراه میباشد. در این موارد همچنین افراد دچار احساس ترس، نگرانی و بیقراری، تپش قلب و افت فشار خون و گاه نیز افزایش فشار خون میشوند.
متاسفانه در بعضی افراد همچون دیابتیها، سالمندان، افرادی که دارای سابقه طولانی مدت فشار خون هستند، افرادی که اعتیاد شدید دارند، خانمهای خیلی چاق و سیگاریهای حرفهای درد ناشی از سکته احساس نمیشود.
بزرگترین خطر بیتوجهی به سکته قلبی و علائم آن، مرگ است و در غیر این صورت فرد دچار نارسایی قلبی، تنگی تنفس، خستگی زودرس و علائم نارسایی قلبی همچون ورم پا و تندی ضربان قلب در هنگام فعالیت و استراحت میشود.
اغلب موارد علائم این سکتهها با بیماری گاستریت یا التهاب معده اشتباه گرفته میشود که این امر بسیار خطرناک است زیرا در این موارد این علائم نشاندهنده سکته قلبی است که بیمار بلافاصله باید به مرکز درمانی مراجعه کرده تا منطقه سکته رد شود.
عرقهای سرد مداوم، حالت تهوع شدید و بویژه درد شدید معده از علائم اصلی سکتههای خفیف قلبی بویژه سکتههایی است که در بخش تحتانی قلب رخ میدهد.
بویژه در افرادی که مبتلا به دیابت هستند سکتههای سطح تحتانی قلب شایعتر است که در اغلب موارد درد ناشی از این سکتهها در معده بروز میکند.
گاستریت یا التهاب معده اکثر اوقات با درد در ناحیه معده بروز میکند، اما نکتهای که در این میان حائز اهمیت است لزوم عدم مصرف دارو بدون تجویز پزشک است زیرا ممکن است دردی که در معده بروز کرده ناشی از سکته بوده نه گاستریت در نتیجه عوارض سکته قلبی در این موارد افزایش مییابد.
افرادی که دچار سکته قلبی شدهاند الزامی است، علاوه بر پزشک متخصص قلب همواره تحت نظر متخصص گوارش و کبد هم قرار داشته باشند تا از ایجاد ناهنجاریهای گوارشی بویژه زخم و درد معده، التهاب معده و هرگونه اختلال در کار معده در امان باشند.
پیشگیری
در سایت سازمان جهانی بهداشت در پاسخ به این سوال که چطور میتوان از بروز حمله قلبی یا سکته قلبی جلوگیری کرد، ابتدا تاکید شده که وقوع ۸۰ درصد از حملات قلبی قابل پیشگیری هستند.
در ادامه این مطلب آمده است که داشتن یک رژیم غذایی سالم، داشتن تحرک و فعالیت بدنی منظم و نیز خودداری از استعمال تمام انواع محصولات دخانی کلیدهای اصلی این موفقیت هستند.
سه راهکار ساده نهتنها به میزان قابل توجهی درصد بروز سکته قلبی را کاهش میدهند، بلکه در بیشتر موارد در پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع دوم، اختلالات مزمن در مجاری تنفسی و نیز انواع خاصی از سرطانها موثر هستند.
یک رژیم غذایی سالم داشته باشید: یک رژیم غذایی متعادل برای داشتن قلب و دستگاه گردش خون سالم ضروری است و اغلب شامل مقادیر زیادی از میوهها و سبزیجات، غلات سبوسدار، گوشت لخم، ماهی و مرغ میشود. همچنین لازم به ذکر است که در این رژیم غذایی میزان مصرف قند و نمک باید محدود شود.
تحرک بدنی منظم داشته باشید: حداقل ۳۰دقیقه در روز فعالیت بدنی منظم داشته باشید تا سلامت قلب و عروق شما حفظ شود. به علاوه حداقل ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی در بیشتر روزهای هفته میتواند وزن بدن شما را در حد سلامتی نگه دارد.
سیگار نکشید: دخانیات از هر نوعی که باشد برای سلامت بدن به طور کلی بسیار مضر است. همچنین قرار گرفتن در معرض دود سیگار هم خطرناک است.
براساس تحقیقات علمی معتبر خطر بروز سکته قلبی به محض ترک سیگار کاهش مییابد و پس از گذشت یک سال این خطر نصف میشود.
اقدامات اولیه
بیمارستانهایی را که مراقبتهای اورژانسی قلبی دارند همیشه به خاطر داشته باشید و اگر درد قلبی بیش از ۲ دقیقه طول کشید، حتما به اورژانس زنگ بزنید.
مسلما با ترافیک کلانشهرهایی نظیر تهران، احتمال بموقع رسیدن آمبولانس ضعیف است، اگر میتوانید سریعتر بیمار را به بیمارستان یا مرکز درمانی برسانید، خودتان اقدام کنید.
کمک کنید تا بیمار در حالتی قرار گیرد که کمترین درد را داشته باشد. برای این کار لازم است که بیمار را بنشانید و پا را بالاتر از سطح قلب نگه دارید. لباسهای اطراف گردن را باز کنید و در حالت شل نگه دارید.
همانطور که میدانید بعضی از علائم آن قدر واضح هستند که باید برطرف شوند. علائمی از قبیل درد قفسه سینه، شکم یا خونریزی بدون دلیل. اما بعضی علائم خیلی مشخص نیست و شما نمیدانید که باید به پزشک مراجعه کنید یا نه. در زیر علائم هشدار دهندهای وجود دارند که مطالعه آنهابرای شما ارزشمند است چراکه آگاهی از آنها می تواند تغییراتی مهم در کیفیت زندگی شما ایجاد کند و یا حتی سبب افزایش طول عمر شما گردد.
هرگز ده علامت زیر را نادیده نگیرید:
1- کاهش وزن بدون دلیل
اگر بدون هیچ دلیلی وزن کم میکنید، با دکتر خود در میان بگذارید. کاهش وزن غیر عمدی میتواند 5 درصد از وزن فرد را در ماه و 10 درصد از وزن را در 6 تا 12 ماه کاهش دهد. این کاهش وزن به علل مختلف ایجاد میشود. عللی همچون تیروئید پرکار، افسردگی، بیماری کبد، سرطان یا اختلالاتی غیر سرطانی، اختلالاتی که در جذب مواد مغذی ایجاد میشوند.
2- تب پیوسته و مداوم
اگر سیستم ایمنی نرمال و طبیعی دارید و تحت هیچ درمانی نیستید (شیمی درمانی یا موارد دیگر) اما تب شما بالای 38 درجه سانتیگراد میباشد و یک هفته یا بیشتر طول میکشد حتما باید چک شوید. یا اگر سرما خوردگی دارید و تب شما بالای 4/39 درجه سانتیگراد است به پزشک مراجعه کنید. اگر مشکلی در سیستم ایمنی بدن دارید یا دارویی برای آن مصرف میکنید، تب نمیتواند به عنوان علامت هشدار دهنده باشد، پزشک یا دکتر غدد به شما آگاهی لازم را میدهد.
تب پایا میتواند علامت عفونت پنهان باشد، که شاید مربوط به عفونت دستگاه ادراری یا سل باشد. درمواقع دیگر، شرایط وخیم تر- مثل تومور غدد لنفاوی- سبب تب پایا یا طولانی میشود. تب به علت عفونتهای قابل درمان، مثل عفونتهای دستگاه ادراری شایع میباشد. اما اگر تب کم، بیشتر از دو هفته طول کشید به دکتر مراجعه کنید. بعضی بیماریهای مهم مانند سل و بعضی اختلالات ایمنی میتوانند سبب تب پیوسته و مداوم شوند.
3- تنگی نفس
احساس کوتاهی در نفس کشیدن ( کم آوردن نفس)، به غیر از نفس تنگی به خاطر گرفتگی بینی یا ورزش کردن، میتواند علامت یک مشکل اساسی باشد. اگر موقع نفس کشیدن مشکل دارید یا خس خس میکنید حتما به اورژانس مراجعه کنید. تنگی نفس بدون تقلا یا با تقلا موقع دراز کشیدن، باید هر چه سریعتر بررسی شود. عوامل تنگی نفس شامل موارد زیر میشود: بیماری مزمن انسدادی ریه، برونشیت مزمن، آسم، مشکلات قلبی، دلشوره، آشوب و اضطراب، سینه پهلو، انسداد عروق ریوی (آمبولیسم) و فیبروز ریوی و افزایش فشار ریوی
4- تغییر بدون دلیل در عادات مزاج
اگر مشکلات زیر را دارید یا پیدا کردید به پزشک مراجعه کنید.
*اسهال شدید که بیش از دو روز طول بکشد.
*اسهال معمولی که یک هفته به طول انجامد.
*اگر یبوست بیشتر از دو هفته طول کشید.
*اسهال خونی
*مدفوع سیاه رنگ
تغییر در عادات مزاج میتواند علامت یک عفونت باکتریایی باشد- همچون کمپیلو باکتر یا سالمونلا- یا یک عفونت انگلی و ویروسی. در میان دیگر عوامل، بیماری التهابی روده یا سرطان روده بزرگ میتوانند مهم باشند.
5- تغییرات روحی
اگر موارد زیر اتفاق افتاد باید به طور اورژانسی توسط پزشک بررسی شوند.
*افکار گیج کننده تدریجی یا ناگهانی
*عدم درک مکان و زمان (عدم هوشیاری کامل)
*رفتار خشونت آمیز ناگهانی
*وجود توهماتی که هرگز قبلا آنها را تجربه نکرده است
تغییرات در رفتار یا افکار امکان دارد مربوط به عفونت، ضربه به سر، سکته، قند خون پایین یا دارویی خاص باشد. بخصوص دارویی که اخیرا شروع به مصرف آن نمودهاید.
6- سردردهای خیلی شدید یا جدید (مخصوصا اگر بیشتر از 50 سال دارید)سریعا به دنبال بررسی پزشکی علت سردرد خود باشید اگر:
*دچار سردرد شدید و ناگهانی شدید، که اغلب سردرد برق آسا نامیده میشود، چون که مثل یک تندر و رعد و برق به طور ناگهانی ایجاد میشود.
*سردردی که به همراه تب، سفتی گردن، کهیر یادانه های قرمز رنگ کوچک، گیجی، تشنج، تغییر در بینایی، ضعف، کرخ شدگی و بیحسی یا سوزن سوزن شدن، اشکال در صحبت کردن، ایجاد حساسیت یا درد در لمس پوست سر و یا هنگام جویدن
*سردردی که بعد از ضربهی سر شروع و یا شدیدتر میشود.
این علائم سردرد ممکن است به علت سکته، التهاب رگهای خونی، مننژیت، تومور مغزی، آنوریسم یا خونریزی در مغز به علت ضربه سر ایجاد شوند.
7- کاهش دید ناگهانی، ناتوانی در صحبت کردن و حرکت کردن به طور موقتی
اگر با این علائم مواجه شدید، بدانید که اینها علائم یک حمله یا سکته گذرا هستند. اگر علائم زیر را مشاهده کردید حتما به اورژانس مراجعه کنید.
*تاری دید ،لرزش نور یا تصویر، فقدان بینایی، به طورناگهانی
*بیحسی و یا گز گز صورت، بازو و پا در یک سمت بدن
*ناتوانی در حرف زدن،یا صحبت کردن به صورت حرفهای نامفهوم
*سردرد برق آسا، سر گیجه ناگهانی
*عدم تعادل در ایستادن یا افتادن
8- فلاشهای نور و یا جرقه زدن
حس ناگهانی مثل چشمک یا جرقه زدن نور میتواند نشان شروع یک مشکل در شبکیه باشد. مراقبتهای به موقع برای حفظ چشم نیازی ضروری میباشد.
9- با وجود کم غذا خوردن، احساس سیری میکنید (سیری زودرس)
اگر موقع غذا خوردن احساس سیری میکنید و بیشتر از یک هفته حالت تهوع و استفراغ دارید حتما به پزشک مراجعه کنید. گاهی عوامل این عوارض مشکلات لوزالمعده، معده یا تخمدان میباشد.
10- مفصل قرمز و متورم
این علائم هشدار دهنده به خاطر عفونت مفصل ایجاد میشوند که باید خیلی زود رسیدگی شود و از انتقال باکتری به دیگر قسمتهای بدن جلوگیری به عمل آورد. دیگر علل آن نقرس یا بعضی از انواع آرتروز میباشد، مثل آرتریت روماتوئید.
- فصل پاییز فصل مهمی برای شروع کار و تحصیل در بیرون رفتن از منزل و در واقع فصل آغاز فعالیتهای بیرون از منزل است اما افرادی که مبتلا به حساسیتهای فصلی هستند ممکن است در این فصل با مشکلات آلرژیک قابل توجهی مواجه شوند که این مشکلات اغلب تا زمان سرد شدن هوا یعنی اوایل فصل زمستان ادامه مییابد.
مقابله با آلرژی فصلی همزمان با رسیدن فصل پاییز
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران،میلیونها آمریکایی با نزدیک شدن به فصل آلرژی خود را به جعبههای دستمال کاغذی مجهز میکنند.
شکوفه دادن درختها و باز شدن غنچه گلها در این فصل علائمی چون خارش، آب ریزش از چشمها، عطسه و سایر علائم آلرژی را افزایش میدهد.
بر اساس آمار ارائه شده از سوی آکادمی آمریکایی آلرژی، آسم و ایمونولوژی، بیش از ٢٠ درصد مردم آمریکا در این فصل از سال به حالت رینیت آلرژی فصلی (التهاب مخاط بینی) یا تب یونجه مبتلا میشوند. حالتهای آلرژیک و حساسیتی اغلب در اثر تماس با ذرات آلرژیزا مانند گرده گیاهان و هاگها بروز میکنند.
بسیاری از درختها، علفها و دانههای گیاهان حاوی گردههای ریز و سبکی هستند که به راحتی با جریان باد جا به جا شده و باعث بروز حالتهای آلرژیک در افراد میشوند. یکی از بهترین راههای کمک به پیشگیری از بروز حملات آلرژیک آغاز مصرف داروی تجویز شده از سوی متخصص مربوطه، یک هفته قبل از شروع فصل آلرژی در محل زندگی است.
علاوه بر شروع مصرف دارو، متخصصان آمریکایی ١٠ راهکار را برای کاهش شدت آلرژیهای فصلی ارائه کردهاند که به قرار زیر است:
١. قبل از آغاز فصل آلرژی حتما محل زندگی را شامل پنجرهها، قفسههای کتاب و دستگاههای تهویه هوا را که میتواند محل تجمع گرد وغبار و خاک در طول فصل زمستان باشند پاکسازی کنید چرا که این غبارها میتواند علائم آلرژیک را تشدید کنند.
٢. کاهش فعالیتهای خارج از منزل در زمانهایی که میزان گردههای موجود در هوا افزایش پیدا میکند یکی دیگر از اقدامات مهم پیشگیری کننده است. باید توجه داشت که بین ساعتهای ١٠ صبح تا ٤ عصر بیشترین میزان غبار و گردهها در هوا پراکنده هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد میتوان با اداره ملی آلرژی در محل زندگی ارتباط گرفت.
٣.توصیه می شود که حداقل ٣٠ دقیقه پیش از خارج شدن از ساختمان برای آغاز فعالیتهای روزانه، داروی تجویز شده مصرف شود. برای این منظور باید با یک متخصص آلرژی / ایمنیشناسی برای اطمینان از اینکه دارویی که مصرف میکنید به شما کمک میکند، مشورت کنید و برای وی در مورد واکنشهایی که بدنتان در برابر دارو نشان میدهد، توضیح دهید.
٤. در روزهایی که میزان گردهها و غبار موجود در هوا زیاد است، پنجرههای خانه را ببندید. از باز کردن پنجرهها و یا استفاده از کولرهایی که غبار بیرون را به داخل ساختمان میآورند، خودداری کنید.
٥. ملافهها را به طور هفتگی در آب گرم بشویید.
٦. لباسها را در داخل خانه خشک کنید. آویز کردن البسه و ملافهها روی طناب در بیرون از ساختمان و در هوای آزاد میتواند راهی آسان برای جریان غبار و گردهها به داخل خانه باشد.
٧. قبل از رفتن به رختخواب حتما دوش بگیرید و موهایتان را بشویید چراکه پوست و موی شما محل مناسبی برای تجمع غبار و گردهها هستند.
٨. از گذاشتن حیوانات خانگی روی اثاثیه منزل و یا وارد شدن آنها به داخل اتاق خواب جلوگیری کنید چرا که گردهها به راحتی روی پشمهای سگ و گربه هنگامی که در بیرون از ساختمان هستند، تجمع میکنند.
٩. در فصلهای حساسیتزا به هنگام رانندگی پنجرههای اتومبیلتان را ببندید. همچنین جهت دستگاه تهویه هوا و دریچههای تعویض هوا را مخالف صورتتان تنظیم کنید.
١٠.هنگام باغبانی و مرتب کردن چمنها حتما از ماسکهای فیلتردار استفاده کنید.
در پایان نیز باید متذکر شد که در صورت بروز چنین حالتی حتما باید با متخصص مربوطه برای مصرف داروی مناسب مشورت کنید.
1-مهمترين نكته در درمان تمامي انواع اسهال ، جايگزين آب و الكتروليت ها و پرهيز از مصرف خودسرانه داروهاي ضد اسهال مي باشد .
2-در درمان زنبور گزيدگي مهمترين اقدام برداشتن سريع نيش از روي زخم جهت جلوگيري از ورود بيشتر سم در بدن است .
3-براي جلوگيري از تحريك معده تركيبات خلط آور، بايد بعد ازغذا و با يك ليوان آب مصرف شوند .
4-دارو را بيشتر از مقدار توصيه شده آن استفاده نكنيد و يا داروهاي خود را با ديگران تقسيم نكنيد .
5-اكثر داروهايي كه براي درمان آلرژي مصرف ميشوند خواب آور هستند، لذا از فعاليتهايي كه نيازمند آگاهي هستند از قبيل رانندگي بايدخودداري كرد.
لطفا جهت مطالعه ساير هشدارها به ادامه مطلب مراجعه فرمائيد:
ادامه مطلب
تا به حال شده احساس گلو درد کنید و با نگرانی جلوی آینه بروید، دست هایتان را روی گلویتان بگذارید و متوجه شوید سایز آن کمی بزرگتر از حد معمول شده؟! شاید هم با مصرف داروهایی که پزشک برای گلو دردتان تجویز کرده یکی، دو روز بعد دوباره به حالت طبیعی برگردید اما گاهی اوقات این دردها و تغییر سایز غدد ناحیه گردن به این آسانیها با مصرف داروهای سرماخوردگی و آنفلوآنزا رفع نمیشود و مجبور میشوید بعد از مراجعه به چند درمانگاه و بیمارستان، از یک متخصص غدد وقت ویزیت بگیرید، شاید هم مشکل از غده تیروئیدتان باشد! البته همه اختلالات تیروئید همراه با درد نیستند و ممکن است باعث افزایش یا کاهش ناگهانی وزن شوند.
ادامه مطلب
بیشتر مردم نتایج این بیمای مرگبار را شنیدند ه اند ولی نمی دانند پوکی استخوان چیست؟
شنیدیم فلان آقای 65 ساله در حمام سر خورد و لگنش شکست و الان ویلچیری شده یا بی تحرک در بستر به سر می برد و حتی امکان رفتن به دستشوئی را ندارد ...
فلان خانم 55 ساله در روز برفی در برفها افتاده و لگن و دستش شکست و الان زمین گیر شده زیرا همه پزشکان او را نا امید کرده اند ...
فلان خانم در سن شست سالگی قدش کوتاه تر شده ...
فلان خانم 60 ساله دیگر توان نشستن و برخاستن را ندارد و از عصا استفاده می کند و حتی نماز خود را نشسته می خواند ...
یا آقای فلانی 66 ساله هنگام دولا شدن برای برداشتن دو کیلو سیب مهره کمرش شکست و درد کمر او را زمین گیر کرد ...
آیا واقعا دو کیلو سیب میتواند مهره کمر را بشکند این خانم یا آقا در جوانی گونی برج وکپسول گاز را برنمی داشت؟
عزیزان از این خبرها خیلی شنیدید و دیده اید ، ولی نمی دانستید این بیماری پوکی استخوان است . الان شاید متوجه شدید که چرا بیماری پوکی اسخوان را بیماری خاموش نام گذاری کردند.
مگر استخوان انسان آنقدر ضعیف است که با سرخوردن بشکند؟ خیر
کودکان از صبح تا شب چندین بار محکم به زمین می خورند ، ورزشکاران از ارتفاع چندین متر به زمین میخورند ، کارگر های ساختمان از داربستهای چند متری به زمین می افتند .
ولی همه آنان فوراً سرپا می ایستند و کار خود را ادامه می دهند. چرا این مشکلات پیش می آید و آیا راهی برای جلوگیری از این پدیده وجود دارد؟
پوکی استخوان یک فاجعه ملی است ولی درک آن برای غیر مبتلایان سخت است پوکی استخوان یک سونامی در عرصه سلامت جهانی است .
اگر واحد بنای ساختمان ها را آجر تشکیل میدهد واحد بنای اسکلت استخوانی بدن ما را کلسیم تشکیل می دهد و همچنان که ساختمان بدون آجر ساختمان پوک به حساب می آید، استخوان ما بدون کلسیم پوک می شود وشکننده میشود .
بدن ما در حالت عادی روزانه یک گرم (1000 میلی گرم ) کلسیم نیاز دارد ، مهمترین منبع کلسیم شیر است ،هر لیوان شیر دارای 320 میلی گرم کلسیم است اگر روزی دو لیوان لبنیات بخوریم 640 میلیگرم آن را تامین کردیم 340 میلیگرم باقی مانده را می توان از راه مصرف میوه ،کاهو،سبزیجات دریافت کرد .
فاجعه پوکی استخوان از آنجا شروع می شود که با مصرف دو لیوان شیر در روز (نیم لیتر) سالانه باید مصرف سرانه 0.5×360= 180 لیتر باشد ولی آمار ما در مصرف شیر در ایران وحشتناک آست ، رقم متوسط مصرف سرانه شیر در ایران 90 لیتر است ، یعنی ایرانیان نصف مصرف مورد نیاز بدنشان را مصرف می کنند .
این در حالی است که متوسط مصرف سرانه جهانی 150 لیتر است اما در دوران شیردهی وحاملگی نیاز خانم ها خیلی افزایش می یابد چون مادر در این دوران موظف است که کلسیم دو نفر را تامین کند . ولی متاسفانه در دوران شیردهی وحاملگی کمتر خانمی دیده می شود که مصرف لبیات را دو برابر کند واین یکی از مهمترین عواملی است که تعداد زنان مبتلا به پوکی استخوان نزدیک به 3 برابر مرد های مبتلا می باشد . اختلال در تغذیه متاسفانه مشکل و آمار پوکی را در ایران افزایش می دهد زیرا متوسط مصرف جهانی شیر 150 لیتر در سال برای هر نفر است ولی این رقم در کشورهای پیشرفته مثل اروپا وآمریکا باور نکردنی است و بین 400 تا 500 لیتر در سال است.
رقم مصرف سرانه فرد در ایران 90 لیتر در سال ، یعنی نه تنها مصرف سرانه شیر کمتر از کشورهای پیشرفته است بلکه حتی خیلی کمتر از متوسط مصرف سرانه جهانی می باشد
از طرف دیگر متاسفانه در مصرف نوشابه و قند جزو کشورهای اول دنیا به حساب می آییم .
چه ارتباطی بین پوکی ومصرف نوشابه وجود دارد؟
اگر یک نگاه به فرمول نوشابه بیندازیم خواهیم دید که اسید فسفریک یکی از مواد تشکیل دهنده نوشابه می باشد و مصرف آن باعث افزایش مقدار فسفر خون می شود و هر وقت فسفر خون افزایش یابد کلسیم خون از بدن دفع می شود .
از طرف دیگر کسی که سر سفره نوشابه میگذارد دوغ که منبع خوبی از کلسیم است حذف میکند واین مشکل پوکی استخوان را افزایش می دهد .
مردم ایران باید بدانند که جلوگیری از پوکی استخوان خیلی ارزان است ، تنها دو لیوان لبنیات.
ولی درمان آن خیلی گران است .چون نرخ درمان جان انسان است، زیرا عوارض آن درمان ندارد .
در پایان باید دست به دست هم بدهیم که جلوی این سونامی ویرانگر را بگیریم و کشورمان از بیماری خاموش نجات دهیم . و اگر امروز نجنبیم مطمئن باشید که فردا دیر است .
منبع : اینترنت (دکتر کرمانی)

ادامه مطلب
● کودکان زیر ۵ سال، پر خطرترین گروه سنی از نظر بروز مسمومیت هستند.
● کودکان خردسال ممکن است هر چیزی را به دهان ببرند. این عمل بخشی از آموزش و درک این گروه سنی از محیط اطرافشان است و این عمل زمینه ساز بروز مسمومیت است.
● در هنگام بیماری کودکتان مراقب باشید تا دوز تکراری دارو به وی ندهید.
● کیف دستی، ساک خرید و کیسه های نایلونی را دور از دسترس کودکان قرار دهید. ممکن است داخل آنها وسایلی باشد که توسط کودک بلعیده شود و یا کودک ضمن بازی آنها را روی سر خود کشیده و سبب خفگی وی شود.
ادامه مطلب
ديابت حاملگي چيست؟
ديابت حاملگي نوعي ديابت است كه زنان حامله به آن مبتلا مي شوند. بين 2 تا 7 درصد زنان حامله دچار اين نوع ديابت مي شوند و به اين دليل اين بيماري يكي از شايعترين عوارض حاملگي است.
سيستم گوارش بيشتر غذاي خورده شده را به نوعي قند به نام گلوكز مي شكند. گلوكز وارد خون شده و با كمك انسولين (هورموني كه از لوزالمعده يا پانكراس ترشح مي شود) سوخت لازم براي سلول هاي بدن را فراهم مي كند. در ديابت حاملگي هم نظير ديابت هاي تيپ 1 و 2 (كه در افراد غير حامله بروز مي كند)، گلوكز به جاي رفتن به درون سلول ها و تبديل شدن به انرژي در داخل خون باقي مي ماند. اما چرا در حاملگي چنين اتفاقي رخ مي دهد؟
در طي حاملگي، هورمون ها استفاده از انسولين را براي بدن سخت مي كنند و از اين رو لوزالمعده بايد انسولين بيشتري توليد كند. در بيشتر زنان حامله اين مسئله مشكلي ايجاد نمي كند و پانكراس انسولين بيشتري ترشح مي كند. ولي در صورتيكه پانكراس نتواند به اندازه لازم انسولين ترشح كند و سطح گلوكز در خون بالا رود ديابت حاملگي رخ مي دهد.
بيشتر زنان مبتلا به ديابت حاملگي بعد از تولد كودك بهبود مي يابند. با اين حال ابتلا به اين بيماري احتمال ابتلا در حاملگي هاي بعدي و يا در آينده را افزايش مي دهد.
ادامه مطلب
نرم افزار هاي پزشكي ويژه تلفن همراه برنامه هائي هستند كه در زمينه هاي تخصصي پزشكي، مراقبتي و سلامتي مانند يك مشاور همراه عمل كرده و اطلاعات مورد نياز را به شما مي دهند.
نرم افزار بارداري يكي از اين برنامه هاست كه اطلاعات كاملي را از دوران بارداري به مادران ارائه مي دهد. اين برنامه ضمن تشريح تغييرات فيزيولوژيك بدن طي دوران بارداري مراقبتهاي لازم را بصورت هفتگي به مادران آموزش مي دهد.
با تشكر از آقاي فاضل اسكندري كه اين برنامه را براي ما ارسال كرده اند. جهت دسترسي به اين برنامه روي لينك زير كليك نمائيد:
مفاصل طبیعی بدن همه انسانها با کهولت دچار سائیدگی و تخریب میشوند. این جرئی از روند طبیعی پیری است. پس مفاصل بدن و از جمله مفصل لگن یا ران عمر محدودی دارد. نمیتوان از مفصل مصنوعی عمری ابدی داشت. با تکنولوژی فعلی عمر و زمان کارکرد مفصل مصنوعی ران از مفصل طبیعی کمتر است وهمانند مفاصل طبیعی، این مفاصل هم بعد از مدتی دچار سائیدگی و تخریب میشوند. فعالیت های بدنی شدید و اعمال فشار زیاد بر این مفاصل طول عمر آنها را کاهش میدهد.
ادامه مطلب
مقدار طبیعی فشار خون 120 روی 80 میلیمتر جیوه است. مقدار بین 120 روی 80 تا 139 بر روی 89 به عنوان مرحله پیش از فشار خون بالا در نظر گرفته می شود. فشار خون 140 روی 90 و بیشتر از آن نیز نشان دهنده ابتلا به فشار خون بالاست.
دو نوع فشار خون بالا وجود دارد:
1- فشار خون اصلی یا اولیه
2- فشار خون ثانویه
فشار خون اولیه علت مشخصی ندارد و 95 درصد افراد مبتلا دچار این نوع فشار خون هستند.فشار خون ثانویه در اثر علت مشخص مثل بیماری کلیوی، تومور و قرص های ضدبارداری رخ می دهد.
فشار خون بالا باعث سختی و افزایش ضخامت سرخرگ های خونی می شود (آترواسکلروز) که این امر باعث حمله قلبی، سکته قلبی و سکته مغزی می شود.
ادامه مطلب
ملاحظات قبل از عمل
· قبل از عمل از بیمار آزمایش خون به عمل می آید
· روز عمل بیمار باید ناشتا باشد عمل حدود نیم ساعت بطول كشيده و در پایان همان روز بیمار مرخص میشود
مراقبت های بعد از عمل
· بعد ا ز به هوش آمدن بیمار باید به حا لت نیمه نشسته قرار گیرد
· در صورت بلع مکرر (قورت دادن آب دهان) حتما گزارش داده شود چون نشانه ی خونریزی می باشد
· در صورت استفراغ خون روشن فورا گزارش دهید.
ادامه مطلب
سزارین یک جراحی بزرگ است که با شکافتن پوست روی شکم ، عضلات زیر آن و جدار رحم همراه است. به طورمتوسط، ۱۰ درصد زایمان ها در جهان به روش سزارین انجام می شود،طبق آمار رسمی در ایران حدود ۲۵ تا ۳۵ درصد زایمانها به صورت عمل جراحی یعنی سزارین صورت می گیرند، در حالی که طبق آمار غیر رسمی در ایران سزارین ۵ برابر سایر نقاط جهان است. امروزه در برخی از بیمارستان های ایران این آمار حتی ۱۰۰ در صد نیز گزارش شده است. بنظر برخی متخصصین علت افزایش گرایش زنان به انتخاب سزارین، فرار از درد زایمان است. اما عمل سزارین خود با درد فراوان همراه است و عواقب منفی متعددی نیز به همراه دارد.
جهت دانلود كامل متن روي لينك زير كليك كنيد:
قلم انسولین یک دستگاه تزریق انسولین است که در دو نوع یکبار مصرف و نوع کارتریج قابل تعویض در اختیار بیماران قرار می گیرد. انسولين موجود در قلمهاي انسولين ميتواند ساده یا مخلوط باشد كه نوع ساده شامل یک نوع انسولین است و در نوع مخلوط آن تركيبي از 2 نوع انسولين كوتاهاثر و بلنداثر وجود دارد.
ادامه مطلب
هدف: جهت جلوگیری از تله افتادن هوا در آلوئولها و بهبود اکسیژن رسانی در مشکلات مزمن تنفسی
توصیه های پرستاری
1. بیمار در وضعیت راحت نشسته و دهان خود را ببندد و از راه بینی یک دم عمیق انجام بدهد.
ادامه مطلب
هدف: برای بهبود اکسیژناسیون بیمار، تقویت عضله دیافراگم و کمک به خاتمه تنفس های تند و سریع
توصیه های پرستاری
1. از بیمار بخواهید که یک دست را روی سینه و دست دیگر را روی شکم خود قرار دهد.
ادامه مطلب
هدف: جهت جلوگیری از آتلکتازی و کمک به پاک کردن ریه از ترشحات
توصیه های پرستاری
1. بیمار در وضعیت نشسته باشد و نفس عمیق بکشد یا دم عمیق انجام دهد.
ادامه مطلب
اين مطلب ويژه بيماران و مددجويان مي باشد. جهت دسترسي به لينك زير مراجعه نمائيد:
کم فشاری خون (HYPOTENSION): هنگامی که فشار خون 30 میلی متر جیوه از حد نرمال پایین تر می آید، کم فشاری خون ایجاد میگردد.
ادامه مطلب
فعالیت و استراحت:
- برای محدود کردن خمیدگی ستون فقرات استراحت در بستر بر روی تشک سفت به مدت 2هفته لازم است . به بیمار توصیه مي كنيم که در وضعیت صحیح و راحت قرار بگیرد که معمولا وضعیت نیمه نشسته همراه با خم کردن مختصر ران و زانو ،عضلات پشت را شل میکند .در حالت خوابیده به پهلو بايد یک بالش بین زانو ها قرار دهد و برای خارج شدن از بستر ابتدا به یک پهلو خوابیده و بعد در همین حالت بنشیند .
ادامه مطلب
ادامه مطلب
چنانچه حرارت بيش از38.5 درجه سانتي گراد باشد حمام اسفنجي با اب ولرم تا خنك مي تواند سبب كاهش تب شود. همزمان باخنك شدن سطح پوست حرارت مركزي تقليل خواهد يافت. درصورت استفاده از وان ابتدا از اب گرم بايد استفاده نمود و بتدريج خنك كرد تا اينكه حرارت اب به 37 درجه سانتي گراد برسد. نبايد فرصت داد تا كودك دچار لرز شود وقوع لرز متعاقبا توليد حرارت ميكند وسبب افزايش تب كودك ميشود.
ادامه مطلب
فلج مغزی یک اصطلاح کلی است که گروهی از ضایعات مزمنی که کنترل حرکتی فرد را مختل می کنند، شامل می شود. اختلال حرکتی ناشی از این ضایعه در سال های اولیه زندگی ظاهر می شود و معمولاً با گذشت زمان بدتر نمی شود.
این بیماری در شرایط نقصان تکامل یا آسیب به مناطق حرکتی مغز بوجود می آید که در نتیجه آن این مناطق قادر به کنترل حرکتی و وضعیت بدنی (پوسچر) فرد نمی باشند.
ادامه مطلب
الف - کنترل درد
(1) شناسایی افکار و احساسات و ادراکات گزارش شده از بیمار در رابطه با درد ناشی از تومور استخوانی
(2) شناسایی روش های بیماران در گفتن درد خود به دیگران
ادامه مطلب
تشنج ناشي از تب
اين تشنج زماني اتفاق مي افتد كه تب كودك بالاتر از 38 درجه و گاهي 40 درجه باشد و اغلب همراه با تب و استفراغ مي باشد. اين تشنج اغلب بين سنين 6 ماهگی تا 5 سالگي رخ داده و سن شيوع نيز 18-15 ماهگي مي باشد. پسران بيشتر از دختران به حملات تشنجي ناشي از تب مبتلا می شوند . در كودكاني كه زمينه خانوادگي قبلي دارند احتمال وقوع بيشتري دارد و اكثر والدين اين كودكان، حملات تشنجي را در كودكي تجربه كرده اند.
بهنگام تشنبج چه اتفاقي براي كودك روي مي دهد؟
دستها و پاها جمع و خشك شده و حالتي كششی بخود مي گيرند.
چشمها به بالا حركت كرده و كودك هيچ واكنشي نشان نمي دهد.
بدن ظاهراً سفت است.
بعضي كودكان حركات رودي يا مارپيچي بخود مي گيرند.
برخي كودكان پس از حمله به خواب مي روند.
اين نوع تشنج معمولاً تا كمتر از 5 دقيقه طول مي كشد.
ادامه مطلب
چاقي خطر بيماريهاي قلبي عروقي، مغزي و مرگ را افزايش ميدهد. اختلالات تنفسي، پرموئي در زنان، چربي بالاي خون، افزايش قند خون، فتق، نقرس، واريس، نازايي، مسموميت حاملگي، سخت شدن جدار رگها، افزايش فشار خون، بيماري كيسه صفرا، عوارض كليوي و سيروز كبدي از جمله عوارض چاقي مي باشند. چاقي باعث كاهش عمر مي شود بطوريكه شركت بيمه عمر مترويپوليتن آمريكا به ازاي هر اينچ (5/2 سانتيمتر ) دور شكم بزرگتر از دور سينه دو سال و به ازاي هر چهار كيلو گرم اضافه وزن يك سال كاهش عمر در نظر ميگيرد.
ادامه مطلب
با انجام اقداماتي مي توان شانس ايجاد سنگهاي مجاري ادراري را در افراد مستعد كاهش داد.
· آب خوردن به ميزان حداقل 2500 سي سي در روز نه تنها از ركود ادرار جلوگيري مي كند بلكه از تشكيل سنگ و عفونت مجاري ادراري نيز پيشگيري مي كند.
· افراد بي حركت را تشويق مي نمائيم كه بطور مداوم حركت و فعاليت داشته باشند و بازوها و ساق پا را تا حد امكان حركت دهند. از ركود ادراري از طريق راست نشستن روي يك صندلي و يا تغيير وضعيت بيماران بستري مي توان جلوگيري كرد.
ادامه مطلب
انجام نرمش و ورزش بعد از تعویض مفصل زانو جزء مهم و لازمه بهبودی است و بدون آن درمان ناقص است.
ادامه مطلب
اینکه عمل جراحی زانو که برای شما انجام شده است تا چه اندازه ای موفق خواهد بود فقط به مهارت جراح وابسته نیست بلکه مراقبت های بعد از جراحی تاثیر بسیار زیادی در سرنوشت تعویض مفصل دارد. مهمترین این مراقبت ها عبارتند از :
ادامه مطلب
دوره نوزادی :
الف ـ آمفالیت : عفونت و التهاب قاعده ناف و پوست اطراف آن می باشد برای پیشگیری از این بیماری نکات زیر را باید رعایت کرد .
1ـ نوزاد را در پتوی استریل بپیچید.
2ـ مادر سعی کند دستهای خود را شتشو دهد بعد با بدن نوزاد تماس دهد .
3ـ باید کهنه پایین تر از ناف نوزاد قرار گیرد .
4ـ هر گونه قرمزی و التهاب را به پزشک ارجاع دهد .
5 ـ قاعده بند ناف را خشک و پاکیزه نگاه دارد .
ادامه مطلب
متن زير رونوشتي است از آنچه در کارگاه « زن در گذر از میانسالی » در موسسه غير دولتي رهياب برگزار شد.
متوقف شدن فعالیت تخمدان ها در خانم ها سبب این قضیه است. نداشتن رحم هیچ تاثیری در این زمینه ندارد. یائسگی نیز یک دوران دیگر از زندگی است. می گویند درباره این دوران روان شناس به افسردگی توجه می کند، پزشک زنان به پوکی استخوان و فرد به چین و چروک صورت.
ادامه مطلب
قبل از هر چیز باید بدانیم که وجود این عوامل در یک فرد لزوماً به معنای ابتلای او به بیماری نمیباشد بلکه عوامل خطر، احتمال ابتلا به سرطان را در او افزایش میدهد. این عوامل به دو دسته تقسیم میشوند:
الف) عوامل غیرقابل تغییر
ب) عوامل قابل تغییرادامه مطلب
علائم افزايش فشار مغزي (استفراغ، بي قراري، تحريك پذيري، سردرد، خواب آلودگي، تغيير در سطح هوشياري) را به پزشك معالج اطلاع دهيد .
ادامه مطلب
ديسك مانند يك حباب بيضي شكل مي باشد كه قسمت مركزي آن داراي مايع چسبناك و غليظ بوده و اطراف اين مايع غليظ را چند لايه نازك و محكم پوشانده است. ديسك قدرت ضربه گيري ستون فقرات را افزايش مي دهد و در هر حركتي جابجا شدن مايع داخلش سبب انتقال فشار مي گردد. گاهي در خم شدن به جلو هر كدام از مهره ها فشاري معادل 250 پوند را تحمل كرده و در بعضي حركات غلط بدن فشار روي ديسك از اين هم فراتر رفته و باعث پاره شدن لايه اطراف مايع ديسك مي گردد.
ادامه مطلب
راهنماي استفاده از دستگاه الكتروشوك
مدل zoll M series
بر اساس ترجمه كاتالوگ دستگاه
به همت پرسنل بخش اورژانس جراحي مركز آموزشي درماني اميرالمومنين(ع) سمنان
واحد آموزش بيمارستان
ادامه مطلب
گلوتاتیون مهمترین آنتی اکسیدانی است که بطور خود به خود ساخته می شود و عملکرد مهم آن تجزیه و از بین بردن سم های کشنده ، قوی ومهاجم به بدن است همچنین این آنتی اکسیدان قادر است در دستگاه گوارش غذاهای چرب را از وجود رادیکالهای آزاد پاک نماید .
ادامه مطلب
» نقش مشکلات جنسی در طلاق
» دانلود فایل های آموزشی پرستاری
» آشنائی با اصول اولیه الکتروکاردیوگرافی
» دریافت آخرین اخبار پرستاری
» دانلود نرم افزار شبیه ساز احیای قلبی ریوی
» دانلود کتاب پرستاری در بیماری های مغزو اعصاب
» مراقبتهای پرستاری در تغذیه با لوله معده (NGT)
» انواع تنگی نفس
» فرآيندهاي تخصصي پرستاري بخش اورژانس: ترياژ
» غده برآمده چربی زیر پوستی
» اضافه وزن و چاقي
» تشخيص زودرس سرطان سينه با خودآزمائي
» انسولين لانتوس یا انسولین گلارژین و نحوه استفاده از آن
» دستورالعمل تزریق آمپول کلگزان CLEXANE:
» مشکلات گروه خونی متفاوت در زوجها
» "فشارخون را جدي بگيريم"
» انواع تنگی نفس و علائم آن
» آشنایی با علائم سکته قلبي
» خطرات استفاده از لاك ناخن
» ده دليل مهم براي مراجعه به پزشک
» مقابله با آلرژی فصلی همزمان با رسیدن فصل پاییز
» نارسایی حاد کلیه - ARF
» مهمترين هشدارها و مراقبتها در مصرف دارو:
» 28 نکته مهم درباره واکسیناسیون کودکان
» همه چیز درباره تیروئید
» هيستركتومي و انواع آن
» دانلود فيلم آموزشي نحوه گرفتن لاین وریدی (رگ گيري)
» وبلاگهای پرستاری ، جامعه مجازی پرستاران ایران
» پوکی استخوان
» اصول تزریقات ایمن
» ضرب و شتم پرستار در بيمارستان سمنان
» ششمین کنگره بین المللی قلب و عروق رضوی
» کتاب پزشک همراه برای موبایل
» ارائه يك رژيم غذائي براي ماه مبارك رمضان
» مدل فرآیند رویارویی با خطاهای پرستاری در بخشهای مراقبت ویژه
» کمبود پرستار در بیمارستان گرمسار
» نامه یک پرستار به رئیس جمهور منتخب
» کیست تخمدان و آنچه که در مورد آن لازم است بدانیم
» 5 مصوبه مهم دولت برای پرستاران
» انواع مسمومیت
» پیشگیری از بروز مسمومیت در اطفال
» دانلود فايل مديريت خطر و ايمني بيمار (از مجموعه دوره هاي الزامي اعتباربخشي)
» دانلود فايل مهارتهاي ارتباطي (از مجموعه دوره هاي الزامي اعتباربخشي)
» برگزاري كارگاه پرستاري ارتوپدي
» سايت جديد آموزشی پرستاران توانمند ایران
» دیابت دوران بارداری
» اصول کاربرد و نگهداری الکتروشوک
» دستور العمل های مهم کار در اتاق عمل
» سنکوپ
Design By : Pichak |